Hi ha diferents tipus de tast: lúdic, comercial i tècnic. Aquest últim és el que utilitzen els enòlegs per avaluar i, en un segon moment, dirigir el vi cap a l’objectiu qualitatiu predeterminat.
Per redactar una fitxa de tast tècnica és necessari tenir un gran coneixement de les sensacions en relació a les tècniques d’elaboració. Ens dedicarem a analitzar la fitxa de tast lúdic, amè i a l’abast de tots.
Sempre és aconsellable realitzar el tast ”a cegues”, amb l’etiqueta tapada. Generalment s’embolica l’ampolla amb paper d’alumini, perquè no ens influenciï ni la marca ni la procedència del vi. Encara que cal tenir sempre en compte, a l’hora de formular un judici final, d’on procedeix el vi, qui l’ha elaborat i amb quins mitjans, la varietat de raïm i, per descomptat, la seva relació qualitat preu.
Descriure un vi no és una tasca senzilla bàsicament pel diccionari d’olors de què disposa cada persona. Aquest s’amplia practicant pel nostre propi compte o comprant-nos una capsa d’aromes, que ronden els 80 € i, personalment, prefereixo apuntar-me els elements que hi podem trobar i buscar-los un per un (no és que els vulgui fúmer el negoci enlaire, però em sembla més divertit!). Per als que no sabeu de què parlo, és una caixa on hi trobem potets petits que contenen les aromes que podem trobar en el vi i que sovint costen tant d’identificar, per això és bo conèixer-les!
Aquest diccionari d’aromes, i de sabors, fa que la cata no sigui tan efectiva perquè cadascú fa referència a les seves experiències i sensacions no comunes a la majoria de les persones. El millor és fer cates amb diferents persones per tal de posar en comú les diferents percepcions i treure’n una conclusió.
És important ser pràctics i comprensibles: tastar un vi i elaborar una fitxa suposa poder descriure aquest vi a algú que no l’ha tastat, com per exemple la nostra parella o uns amics. Òbviament tenim certa “llibertat creativa”, però sempre relacionada amb el tipus de persones a qui ens dirigim. És obvi dir que si la fitxa de tast és d’ús únicament personal podem anotar el que vulguem a fi de recordar millor el vi.
I aquí tenim les pautes per a la famosa fitxa. En els següents posts us aniré explicant què significa cada atribut que s’hi detalla. De moment, animeu-vos a omplir-la amb el vi que més us vingui de gust i després us diré què vol dir tot allò que hagueu anotat!
1. FASE VISUAL
1.1 COLOR:
Rivets:
Intensitat de color: alta / mitjana / baixa
1.2 LIMPIDESA: ABSÈNCIA de terbolesa.
Graus de terbolesa:
· cristal·lí
· brillant
· límpid
· borrós
· opac
· vetllat
· tèrbol
· amb pòsits o sediments
1.3 FLUÏDESA
· fluid
· solt
· consistent
· dens
· espès
· viscós
· oliós
Llàgrimes: fines / mitjanes / gruixudes
Quantitat: vi àgil en copa (no hi ha llàgrimes) / llàgrimes escasses / llàgrimes abundants
1.4 GAS CARBÒNIC / BOMBOLLES
· Vi tranquil: gas nul o amb agulles (petites bombolles que poden comparèixer en vins acabats d’embotellar, desapareixen en uns minuts o després d’un temps a l’ampolla).
· Vi escumós:
Persistència de l’escuma (corona): persistent / mitjana / fluixa
Tipus de bombolla: fines / mitjanes / grans
Rosari: lent / mitjà / ràpid
2. FASE OLFACTIVA
2.1 1ª IMPRESSIÓ (agradable o no)
2.2 INTENSITAT AROMÀTICA alta / mitjana / baixa
2.3 PERSISTÈNCIA aromes poc / mitjanament / molt persistents
2.4 CARÀCTER DE LES AROMES:
– aromes primàries:
– aromes secundàries:
– aromes terciàries:
2.5 OLORS ANORMALS (defectes):
3. FASE GUSTATIVA
3.1 ATAC primera sensació, generalment es valora l’acidesa:
· Suau
· Fresc
· Alegre
· Vivaç
· Lleuger
· Llaminer
· Plànol
· Inexpressiu
3.2 EVOLUCIÓ
· Dolçor
· Acidesa
· Cos, Volum i Teixidura (Alcohol, Tanins)
· Intensitat
3.3 FINAL DE BOCA: curt / llarg
AROMES de POSTGUST:
4. JUDICI FINAL I POSSIBLE MARIDATGE
Uns exemples de judicis finals:
– “Blanc amb una bona boca fresca i fruitera, agradable, però una mica simple a causa de la seva escassa persistència. Recomanable en companyia d’un plat d’orada a la planxa o d’una amanida de temporada.”
– “En resum, és un vi molt atractiu en totes les facetes del tast, que resulta molt fàcil de beure gràcies a la seva boca vellutada i saborosa, òptim amb carns vermelles a la planxa”.
Marta Rubió